0-4 jaar: BoekStart

Baby’s houden van boeken

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band tussen ouder en baby. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart opgezet: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Ouders van baby’s worden bij het consultatiebureau geattendeerd op het belang van (voor)lezen. De Bibliotheek geeft ze een gratis BoekStartkoffertje met een eerste voorleesboekje, een gratis bibliotheekpasje voor hun kind en natuurlijk allerlei voorleestips.

BoekStart in de Kinderopvang

Van jongs af aan leesplezier. Thuis, in de Bibliotheek, maar ook steeds vaker in de kinderopvang, met speciale collecties die met zorg zijn samengesteld door de Bibliotheek. Boeken en (voor)lezen worden zo een belangrijk onderdeel van de dag. De Bibliotheek traint de pedagogisch medewerkers in het voorlezen.

BoekenPret

BoekenPret is met dezelfde uitgangspunten als BoekStart opgezet: om goed in taal te worden, moet je veel lezen. En om veel te lezen, moet je regelmatig fijne, positieve ervaringen met boeken hebben, al van jongs af aan. Zo wordt bezig zijn met boeken een leuke gewoonte. BoekenPret richt zich op kinderen en gezinnen die minder vanzelfsprekend met boeken in aanraking komen.

Meer over BoekStart en BoekenPret op boekstartpro.nl

De VoorleesExpress

Niet ieder kind wordt thuis voorgelezen, terwijl het gezellig is en helpt bij het ontdekken van leesplezier. De VoorleesExpress komt bij kinderen thuis die een extra taalstimulans in hun omgeving nodig hebben. Twintig weken achter elkaar worden zij voorgelezen op een vast moment in de week. Ze ervaren hoe leuk boeken kunnen zijn. Ook ouders zien de winst en krijgen praktische handvatten om deze taalstimulering zelfstandig voort te zetten.

Meer op voorleesexpress.nl

BoekStart als onderdeel van de doorgaande lijn

BoekStart en BoekenPret zijn onderdelen van de doorgaande lijn op gebied van lezen en media. In iedere leeftijdsfase is de Bibliotheek aanwezig, met landelijk ontwikkelde programma’s en bijbehorende producten die altijd aansluiten bij de lokale vraag.

Lees ook over de andere landelijke programma’s:

De Bibliotheek op school PO: de basisschool als ideale lees- en mediaomgeving.
De Bibliotheek op school VO: structureel aandacht voor lezen en media, ook op de middelbare school.

 

Handige tips, tools en links voor 0-4 jaar